Kordyceps chiński - tajemniczy grzyb
- Opublikowano: środa, 14, maj 2014 13:04
Cordyceps synensis, inaczej zwany kordycepiną, kordycepsem lub maczużnikiem chińskim to rodzaj wysokogórskiego grzyba rosnącego w Nepalu i Tybecie na wysokości od 3000 do nawet 5000 metrów n.p.m. Jest on niezwykłym pasożytem - w okresie ciepłym rośnie jako zwyczajny grzyb, natomiast podczas zimy jego gospodarzem staje się larwa określonego gatunku motyla. By przetrwać, grzyb zabija, a następnie mumifikuje owada i żywi się, wykorzystując zawarte w nim wszelkie składniki odżywcze.
Grzyb, który zabija… raka
- Opublikowano: środa, 09, kwiecień 2014 04:49
Cordyceps Sinensis ceniony jest w chińskiej i tybetańskiej medycynie za wszechstronne, pozytywne oddziaływanie na organizm człowieka. Sportowcy doceniają jego niesamowity wpływ na polepszenie sprawności fizycznej:
Cudowny pierwiastek na odchudzanie
- Opublikowano: środa, 09, kwiecień 2014 04:39
Autor: Wisia Karolewska Źródło: Onet
Jest taki minerał, którego brak może nas przyprawić o choroby serca, a jego właściwe spożycie uchroni przed osteoporozą, odchudzi i nawet pomoże w uczuleniach. Wapń, bo o nim mowa, jest najczęściej kojarzony z mlekiem. Ale można go też znaleźć w figach, migdałach czy maku.
Medyczne właściwosci grzyba Kordyceps
- Opublikowano: czwartek, 06, luty 2014 14:41

Najnowsze badania naukowe potwierdzają i rozszerzają ustalenia tradycyjnej medycyny chińskiej, która głosi, że grzyb Cordyceps sinensis posiada wiele korzystnych dla zdrowia własności, pozwalających leczyć liczne choroby.
Przeczytaj ciekawy artykuł Medyczne właściwości grzyba kordyceps
Szczypior rośnie na leżąco
- Opublikowano: czwartek, 06, luty 2014 14:31
DR HAB. JERZY SZYMONA
ROZMOWA O SZTUCZNYM CHLEBIE, BARWIONEJ SZYNCE, PĘDZONYMSZCZYPIORKU, CZYLI JAK SIĘ TRUJEMY
Ewa Czerwińska: Jak się ma rolnictwo ekologiczne w Polsce? To wciąż mało znaczący fragment rolniczej całości?
Dr hab. Jerzy Szymona z Katedry Ekologii Rolniczej Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie: Tak bym nie powiedział. Obecnie mamy 12 tysięcy gospodarstw, które posiadają certyfikat ekologiczny lub właśnie są w trakcie ubiegania się o niego.